Τα σφουγγάτα Κύθνου είναι μικρές στρογγυλές και αφράτες μπουκιές (τυροκροκέτες) με υπέροχη και θαυμάσια γεύση. Απαραίτητος γευστικός μεζές σε κάθε παραδοσιακό θερμιώτικο τραπέζι.
Υλικά συνταγής για τα παραδοσιακά σφουγγάτα Κύθνου
1 κιλό φρέσκο ανάλατο θερμιώτικο τυρί 3 μέτρια αυγά 1 πρέζα (κουταλάκι γλυκού) αλάτι Λίγο πιπέρι 1 κουτάλι σούπας αλεύρι (γεμάτη) ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση συνταγής
Για το παραδοσιακό σφουγγάτο Κύθνου, πρώτα πρέπει να στραγγίσουμε πολύ καλά το τυρί, (το αφήνουμε λίγη ώρα στο σουρωτήρι) ώστε να μην έχει καθόλου υγρά και στην συνέχεια το περνάμε από τον μύλο. Βάζουμε το τυρί σε ένα μπολ και του ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το αλεύρι και τα αυγά. Ζυμώνουμε καλά το μίγμα και στην συνέχεια το τοποθετούμε για λίγη ώρα στο ψυγείο. Βγάζοντας το από το ψυγείο το πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια και τα τηγανίζουμε σε ζεστό ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκίτρινο χρώμα. Τα σφουγγάτα Κύθνου τρώγονται ζεστά, έχουν ωραία τραγανή κρούστα, αφράτη τυρένια γέμιση και χρυσόκιτρινο χρώμα. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ποσότητα του αλευριού. Συμβουλή μας: Δοκιμάστε απαραίτητα κατά την παραμονή σας στο νησί αυτόν τον υπέροχο παραδοσιακό γευστικό μεζέ!
Δείτε επίσης
Ιαματικά λουτρά
Στην θέση Λουτρών Κύθνου βρίσκονται τα μοναδικά ιαματικά λουτρά στις Κυκλάδες και οφείλουν την ονομασία του οικισμού αλλά και την δευτέρη ονομασία του νησιού που αποκαλείτε
Το σπήλαιο Καταφύκι ή σπήλαιο Γεωρ. Μαρτίνου βρίσκεται στο νότιο άκρο της Γραφικής Δρυοπίδας στην τοποθεσία Φιρές σε υψόμετρο 190 μέτρων περίπου. Οι Διάδρομοι του σπηλαίου
Η Κύθνος είναι ένα νησί με αμέτρητους κολπίσκους, όρμους και παραλίες με κρυσταλλίνα νερά και άφθονη σκιά. Όλες σχεδόν οι παραλίες στην Κύθνο είναι προσβάσιμες