Κύθνος κουζίνα και τοπικά προϊόντα

Τοπικά προϊόντα της Κύθνου

Η τοπική κουζίνα στην Κύθνο είναι σχεδόν ίδια με των υπόλοιπων Κυκλαδίτικων νησιών και βασίζετε στα ντόπια τοπικά προϊόντα. Η κύθνος είναι ένα νησί με τους περισσότερους κάτοικους να ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, την κτηνοτροφία και τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό. Οι κηπευτικές καλλιέργειες είναι ως επί το πλείστον οικογενειακοί λαχανόκηποι και τα προϊόντα χρησιμοποιούνται για οικιακή και τοπική κατανάλωση. Η μελισσοκομία κατέχει εξέχουσα θέση στον πρωτογενή τομέα με την  πλειοψηφία των μελισσοκόμων διατηρεί μικρό αριθμό κυψελών και στοχεύει στην απόκτηση συμπληρωματικού εισοδήματος. Το μέλι της Κύθνου είναι ως επί το πλείστον θυμαρίσιο και θεωρείται ποιοτικά άριστο με περιορισμένη όμως παραγωγή. Ως εκ΄τούτου η ποιότητα των προϊόντων που παράγονται στην Κύθνο (τυρί, κρέας, κρασί, κηπευτικά, μέλι) είναι εξαιρετική με τον τρόπο παραγωγής τους πλησιάζει τις βιολογικές μεθόδους παραγωγής. Η Κύθνος περιτρυγυρισμένη απο θάλασσα είναι λογικό να έχει στη κουζίνα της μια μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά προϊόντα (σαργοί, λιθρίνια, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, ροφοί, ξιφίες και καλαμάρια) τα οποία παρασκευάζονται με όλους τους τρόπους. Προϊόντα της ντόπιας οικοτεχνίας είναι τα λουκάνικα, τα παξιμάδια και το θαυμάσιο θερμιώτικο τυρί που μαζί με το Θερμιώτικο κρασί θεωρούνται περίφημα σε ποιότητα αλλα και γεύση γνωστά σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Παραδοσιακή κουζίνα και φαγητά της Κύθνου


Παραδοσιακά φαγητά της Κύθνου φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα είναι:
Τα παραδοσιακά

Σφουγγάτα

, τυροκροκέτα (Φρέσκο μαλακό τυρί απο κατσικίσιο κυρίως γάλα με αυγά και αλέυρι) πλασμένο και τηγανισμένο σε καυτό λάδι. Το

Κολόπι

, είδος πίττας (σπανάκι, χορταρικά και μπόλικο φρέσκο κρεμμυδάκι) ψημένο σε φούρνο.

Σαβόρι

(μαριναρισμένα ψάρια).

Ταραχτό

είδος στραπατσάδας (αυγά με ντομάτα).

Πούλο

(παστό χοιρινό κρέας με ζύμη) ψημένο στον φούρνο.

Πιτταρά

(μικρές πίττες, γλυκές ή αλμυρές) που συνήθως έφτιαχναν οι νοικοκυρές για το Πάσχα, αλλά και σε άλλες εποχές του χρόνου.

Καπαροσαλάτα

(βρασμένη πατάτα, κάπαρι, ελαιόλαδο,λεμόνι ή ξίδι).

Θερμιώτικο παστέλι

(σουσάμι με μέλι), είναι ένα υπέροχο γλύκισμα σήμα κατατεθέν σε θερμιώτικο γάμο.

Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού σε διάφορες γεύσεις. Αμυγδαλωτά Κύθνου


Το θερμιώτικο τραπέζι είναι λιτό αλλά πολύ νόστιμο, εξαιτίας των πεντανόστιμων υλικών που τρέφει ο ήλιος και η αλμύρα του Αιγαίου
Περισσότερα
Πληροφορίες
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Κύθνος
Παναγία Κανάλα Κύθνος
Τ.Κ:84006
Τηλέφωνα επικοινωνίας
Αθήνα:
(0030) 2105822643 & 2105320103
Κύθνος:
(0030) 2281032265 & 2281032887
Κινητά:
(0030) 6948367840 &  6948367841
Επικοινωνία
Ενοικιαζόμενα δωμάτια Κύθνου
Μαργαρίτα
Παραλία Μεγάλης Άμμου